Kloakdyr

Kloakdyr
Kloakdyrene er en meget speciel gruppe af pattedyr. Der findes kun tre nulevende slægter:
10 Det kortnæbbede myrepindsvin (Tachyglossus aculeatus)
Det langnæbbede myrepindsvin (Zaglossus aculeatus)
Næbdyret (Ornithorhyncus anatinus)
Det langnæbede myrepindsvin findes kun på Ny Guinea, mens det kortnæbede myrepindsvin er splittet op i omkring 6 nulevende underarter, der alle lever over det meste af Australien. Næbdyret lever ved østkysten af Australien og på Tasmanien.
Kloakdyrene skilte sig ud fra de øvrige pattedyr meget tidligt i udviklingen, omkring midt-Jura for 165 millioner år siden. Til sammenligning skiltes pungdyr og placentale pattedyr sig først for omkring 100 millioner år siden. Kloakdyrene er altså en meget gammel pattedyrsform, som på mange måder har udviklet sig uafhængigt af de andre pattedyr og bevaret mange af krybdyrstrækkene.
Kloakdyr har som deres navn antyder kun en kloak, som krybdyrene. Det vil sige kun en enkelt åbning bagi til urin, afføring og kønsåbning. Herudover lægger kloakdyrene æg, med en blød læderagtig skal som krybdyrene.
Men kloakdyrene hører alligevel til pattedyrene. De har pels, tre øreknogler, en enkelt knogle i underkæben samt mælkekirtler, og dyrene er i stand til at regulere deres kropstemperatur - alle sammen pattedyrskarakteristika.

Danske encyklopædi.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • kloakdyr — klo|ak|dyr sb., et, kloakdyr, ene (pattedyr som fx næbdyr der har kloak og lægger æg) …   Dansk ordbog

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”